4 početna koraka za rad na sebi

U prošlom tekstu pisala sam o nekoliko ključnih benefita rada na sebi, a danas ti donosim 4 konkretna koraka koje možeš odmah početi primjenjivati. Ovi koraci pomoći će ti da lakše uđeš u svijet osobnog razvoja i otkriješ dobrobiti rada na sebi.

1) Izdvoji vrijeme za razmišljanje i upoznavanje sebe

U procesu rada na sebi, iznimno je važno da budeš iskren/a sa sobom. Upoznavanje sebe uključuje upoznavanje s vlastitim kvalitetama, urođenim talentima, znanjima, vještinama, vrijednostima, uvjerenjima

Zapitaj se: · U čemu sam dobar/ra? · Što me iskreno zanima? · Kakva osoba želim biti? · Po čemu želim da me drugi pamte? · Koji su moji ciljevi? · Čega želim više, a čega manje u svom životu? · Koje navike mi služe, a koje rade protiv mene?. Preispitaj kako izgleda tvoj prosječan dan i koliko si njime zadovoljan/na.

Ovo su samo neka od pitanja koja ti mogu pomoći u procesu upoznavanja sebe, a potičem te da ovaj popis nadopuniš s vlastitim pitanjima i detaljno zapišeš svoje odgovore. Uvijek je bolje kad sve staviš na papir i imaš svoje odgovore crno na bijelo.

2) One-thing-at-a-time – ne moraš sve i odmah

Kad utvrdiš koje promjene želiš ostvariti, znaj da ih ne moraš sve započeti odjednom. Odredi 1 do maksimalno 3 promjene na koje ćeš se fokusirati u određenom vremenskom periodu. Rad na sebi cjeloživotni je proces i važnije je manjim koracima sigurno stići do cilja, nego staviti pred sebe preveliki zadatak pa ubrzo odustati.

Zapitaj se: · Koja promjena će mi najviše koristiti u trenutnoj situaciji? ili · Koje dobre navike mi je najlakše usvojiti? Nekad je dobro započeti s malim svakodnevnim navikama koje su naizgled nevažne, ali dosljednom primjenom daju odličan rezultat.

Knjiga koja nudi sveobuhvatan prikaz važnosti malih navika je Atomske navike, Jamesa Cleara. Svakako ti preporučujem da ju pročitaš jer u njoj možeš pronaći praktične smjernice za usvajanje dobrih navika i odbacivanje onih loših.

3) Jasno definiraj kakvu promjenu želiš postići, napravi plan i postavi ciljeve

Jasno definiraj kakvu promjenu želiš postići, napravi plan s konkretnim koracima koje ćeš aktivno slijediti kako bi ostvario/la promjenu i, ono ključno, prati napredak. Sasvim je u redu ako će ti u početku biti teško držati se plana – važno je da se uvijek vratiš na put koji te vodi prema tvom cilju. Ako želiš taj proces učiniti ugodnijim i lakšim, predlažem ti da se dogovoriš s bliskom osobom da te podrži u onim danima kad izgubiš motivaciju ili se ne osjećaš najbolje.

Također, ako želiš/možeš, pronađi mentora za osobni razvoj koji će ti pomoći na tom putu i uz kojeg ćeš brže ostvariti svoje ciljeve. Kad se okružimo poticajnim ljudima koji žele napredovati zajedno s nama, puno lakše održavamo disciplinu u izazovnim trenucima. Predlažem ti da pročitaš knjigu Benjamina Hardyja, Willpower doesn’t work koja će ti pomoći da osvijestiš moć okruženja.

4) Piši dnevnik osobnog razvoja

Redovito prati svoj napredak i zapisuj uvide. Ovo je važno zato što je, uslijed užurbane svakodnevice i nepredviđenih životnih okolnosti, lako smetnuti s uma gdje smo bili i gdje želimo stići. Također, puno toga pročitamo/čujemo/vidimo i doživimo „aha“ trenutak, no to vrlo lako kasnije zaboravimo. Poanta rada na sebi je aktivna primjena znanja, a ne puko usvajanje informacija koje nam kratkoročno služe, a dugoročno zaboravimo na njih.

Zapisuj sve svoje misli, uvide, pitanja, nedoumice, prepreke na putu i sve ostalo što smatraš da ti može koristiti. Izbaci sve na papir i to će ti omogućiti jasniji tijek misli, lakše pronalaženje odgovara i mir u glavi. Osim što ćeš se tome uvijek moći kasnije vratiti i prisjetiti bitnih dijelova svog puta, velike su šanse da ćeš upravo pisanjem doći do glavnih uvida i samostalno pronaći odgovore na mnoga pitanja.

P.S. Uživaj u procesu rada na sebi. Ne zaboravi slaviti svoje male i velike uspjehe! 🙂

1 Comment

  1. […] se da ti je ovaj tekst bio zanimljiv i da si nešto naučio/la iz njega. U idućem postu očekuje te nekoliko načina na koje možeš odmah započeti s radom na sebi, a do tada ti […]

Comments are closed.