5 ključnih benefita rada na sebi

Iako nam rad na sebi omogućuje niz pozitivnih promjena, odlučila sam izdvojiti 5 ključnih benefita rada na sebi koje sam primijetila kroz vlastito iskustvo. Ovaj tekst pišem s ciljem osvještavanja važnosti osobnog razvoja i kako bih te potaknula da razmisliš koji od ovih benefita smatraš da tebi najviše može pridonijeti u ovom trenutku.

1) UPOZNAVANJE SEBE

John C. Maxwell: „To grow yourself, you must know yourself.“

U svijetu koji se užurbano kreće i svakodnevici ispunjenoj brojnim obavezama, pronaći vrijeme za bavljenje sobom, vlastitim mislima, emocijama i uvjerenjima, čini se gotovo nemoguće. No, želiš li živjeti zadovoljnije, ispunjenije ili možda osjećaš da mora postojati nešto više od ovog načina života kojim trenutno živiš, najviše koristi imat ćeš upravo ako pronađeš vrijeme za sebe.

Osim poboljšanja kvalitete života u privatnoj sferi, upoznavanje sebe važno je i za tvoj profesionalni razvoj. Kako odabrati karijeru za sebe ako ne poznajemo sebe, vlastite osobne i poslovne vrijednosti, snage, urođene talente, vještine, slabosti, interese…? Poznavanje sebe i osobni razvoj preduvjet su profesionalnog razvoja.

2) BOLJE UPRAVLJANJE SOBOM

Napoleon Hill: „You either control your mind or it controls you.“

Upravljanje vlastitim mislima, emocijama i ponašanjem posebno je važno za bolji fokus, produktivnost, organizaciju vremena, ali i postavljanje osobnih granica, postavljanje ciljeva te nošenje sa stresom. Kad dobro upoznamo sebe, kad otkrijemo koja su uvjerenja koja nas možda koče na životnom i poslovnom putu, kad osvijestimo koje navike nam koriste, što je dobro za nas, a što nije, čega u životu želimo više ili manje, koji su naši ciljevi i životni put kojim želimo ići, tada upravljanje sobom postaje lakše.

Tada znamo čemu/kome reći NE, kako bismo mogli nečemu/nekome drugome reći DA. Isto tako znamo, kako motivirati sami sebe kad ne osjećamo nalet motivacije ili inspiracije. Znamo kako održati fokus jer znamo zašto nam je to važno, odnosno što time dobivamo. Ako ne naučimo upravljati sobom, živimo život na autopilotu dozvoljavajući svojim negativnim mislima, drugim ljudima ili životnim okolnostima da upravljaju nama.

3) RAZUMIJEVANJE I POBOLJŠANJE ODNOSA S DRUGIMA

Herman Hesse: „It is not our purpose to become each other, it is to recognize each other, to learn to see each other and honor him for what he is.“

Radom na sebi, osim što upoznajemo sebe, učimo i bolje razumjeti druge. Uviđamo koliko je svatko od nas drugačiji i učimo kako poštivati međusobne različitosti. Kad znamo koje su naše vrijednosti, potrebe i osobne granice, stvaramo prostor za uvažavanje tuđih vrijednosti, potreba, granica i slično. Posljedično tome, unaprjeđujemo komunikaciju i ostvarujemo bolje odnose s drugim ljudima.

Osluškujući svoje vrijednosti, u svoj krug bliskih ljudi biramo one s kojima dijelimo slične vrijednosti. No, čak i kad se s nekim ne slažemo oko naših vrijednosti, razumijemo i uvažavamo međusobne različitosti što omogućuje pronalaženje kompromisa.

4) USVAJANJE I RAZVIJANJE GROWTH MINDSETA

Carol Dweck: „In a growth mindset, challenges are exciting rather than threatening. So rather than thinking, oh, I’m going to reveal my weaknesses, you say, wow, here’s a chance to grow.“

Growth mindset ključan je za uspjeh u svakoj sferi života. Radom na sebi učimo razmišljati izvan okvira i osvještavamo koliko toga još možemo spoznati, naučiti i usvojiti. Za razliku od fixed mindseta koji nas ograničava na našu zonu komfora i traži izgovore zašto je nešto nemoguće, odnosno ne dopušta nam da se razvijamo i rastemo, growth mindset omogućuje nam upravo suprotno.

Uz pomoć growth mindseta svaki neuspjeh vidimo kao priliku za napredak, jačamo naše kvalitete i urođene talente, razvijamo znanja i vještine te ne dopuštamo svojim slabostima da nas drže na mjestu. Growth mindset radi u našu korist i pomaže nam na putu ostvarenja ciljeva.

5) OSJEĆAJ ISPUNJENOSTI I ZADOVOLJSTVA ŽIVOTOM

John Adams: „Every problem is an opportunity in disguise.

Iz svega navedenog, proizlazi opće zadovoljstvo i osjećaj ispunjenosti. Kad živimo u skladu sa sobom, sa svojim vrijednostima, kad je naše ponašanje odraz onoga u što vjerujemo i kad imamo kvalitetne odnose s drugim ljudima, puno je vjerojatnije da ćemo biti zadovoljni i ispunjeni.

Posljedično tome, iz tog pozitivnog osjećaja, gradit ćemo odnose, karijeru i život gdje je uspjeh prema našim mjerilima neizbježan. To ne znači da nam nikad neće biti teško, da se nećemo osjećati loše ili da se nećemo susretati s neuspjehom. To znači da ćemo znati kako se suočiti sa svim neuspjelim i promašenim slučajevima te nećemo dozvoliti da nas spriječe na našem putu jer znamo da je svaka neprilika skrivena prilika za rast i razvoj.


Nadam se da ti je ovaj tekst bio zanimljiv i da si nešto naučio/la iz njega. U idućem postu očekuje te nekoliko načina na koje možeš odmah započeti s radom na sebi, a do tada ti predlažem na razmisliš o tome koji je tvoj motiv za rad na sebi i koje područje svog života želiš početi unaprjeđivati već danas.

1 Comment

  1. […] – znači samo da trebaš bolji plan. Ovo je odlika growth mindseta koji sam spominjala u tekstu 5 ključnih benefita rada na sebi. Način razmišljanja uvelike utječe na to kako percipiramo sebe i svijet oko nas, a growth […]

Comments are closed.