Kako planirati godinu i ostvariti ciljeve?

U ovom tekstu s tobom dijelim nekoliko načina koji mi pomažu da što bolje isplaniram novu godinu ispred sebe. U 12. mjesecu uvijek radim analizu prethodne godine kako bih se podsjetila na sve bitne osjećaje, ljude i događaje koji su obilježili tu godinu. Ima nečeg magičnog u tome kad pogledam unazad i vidim što sam sve doživjela pa me obuzme neki neobičan osjećaj zahvalnosti.

Nakon analize prethodne godine, započinjem planiranje iduće tako da osvijestim sve što želim zadržati u svom životu, što želim odbaciti ili unaprijediti. Krenimo od prisjećanja godine koja je iza nas.

Analiza protekle godine

Kroz analizu protekle godine razmišljam o: · svemu dobrom i lošem što mi se dogodilo, · svemu što sam doživjela i ostvarila, · kako sam se osjećala, · kako sam provodila vrijeme, · s kime sam provodila vrijeme, · koje nove ljude sam upoznala, · što sam naučila, · koje navike usvojila – kakva sam osoba bila, kako sam se odnosila prema sebi i drugima, koliko su moji postupci bili u skladu sa mnom, s mojim vrijednostima i ciljevima.

To su glavna pitanja koja si postavljam za razmišljanje, a nakon toga zapisujem odgovore. Kod prisjećanja pojedinih dijelova godine pomaže mi čitanje planera od protekle godine u koji zapisujem sve bitne događaje, posebne trenutke i obične svakodnevne sitnice (ako pišeš zaseban dnevnik, to može biti još jedan dobar način za prisjećanje). Također, volim pogledati fotografije od protekle godine koje me automatski vrate u prošlost – prisjetim se točno tog dana kad je fotografija uslikana, što sam radila, kako je izgledao taj period godine i kako sam se osjećala u tom trenutku.

Kroz ovakvu analizu godine dobijem uvid u sve najbitnije događaje i lekcije koje sam prošla u toj godini, osvijestim osjećaj zahvalnosti na svim dobrim i lošim iskustvima iz kojih sam nešto naučila, primijetim kako se mijenjam kroz različite vremenske i životne periode. Isto tako, prihvatim prošlost kakva ona jest, radujem se svemu što me tek čeka u budućnosti i nastojim to aktivno kreirati u sadašnjosti.

Zapisivanje ciljeva

Nakon toga slijedi planiranje naredne godine. Pitanja koja slijedim u ovom koraku su: · što želim u narednoj godini, · kakva osoba želim biti, · kako se želim osjećati, · koja područja svog života želim unaprijediti, · što želim naučiti, · kako i s kime želim provoditi vrijeme, · koji su moji ciljevi, · koja nova iskustva želim doživjeti, · koje nove navike usvojiti…

Zapisivanjem odgovara na ova pitanja vizualiziram godinu koja je ispred mene baš na način kako želim da ona izgleda (barem većinu vremena). Isto tako, nastojim se držati svog kruga utjecaja, odnosno preuzimam odgovornost za akcije koje ovise o meni, a vode me do krajnjeg cilja.

Izrada vision boarda

Nakon što dobro razmislim o svojim ciljevima za narednu godinu i vizualiziram kako želim da ona izgleda, slijedi jedna kreativna i zabavna aktivnost koja mi omogućava da pomoću slika stvorim vizualni prikaz svega što mi je bitno – kreiranje vision boarda. Ako nikad nisi kreirao/la vision board, na YouTubeu postoji puno primjera koji ti mogu pomoći u razumijevanju samog koncepta vision boarda. Moguće je raditi vision board na više načina, primjerice izrezivati slike iz časopisa i organizirati ih na plakat/ploču/komad papira ili koristiti slike koje nađemo na internetu. Također, moguće je napraviti virtualni vision board i postaviti ga na pozadinu svog računala ili mobitela. Odaberi način koji tebi najviše odgovara i koji ti je najzabavniji.

Ja najčešće koristim tehniku izrezivanja slika iz časopisa, a kod odabira slika imam na umu sve što sam zapisala u prethodnom koraku i tražim slike koje me raduju, inspiriraju i koje prikazuju život kakav želim živjeti. Ponekad to budu samo riječi i fraze (npr. ljubav, fokus na bitno, sloboda…) ili čak cijeli citat koji za mene ima neko posebno značenje. Kod izrade vision boarda nema posebno određenih pravila – pusti mašti na volju i stavi na board što god želiš. Važno je samo da vision board oslikava ono što želiš u svom životu i kako se želiš osjećati te da ga držiš na vidljivom mjestu kako bi se svakodnevno podsjetio/la na ono što ti je bitno i čega želiš više.

Izrada battle boarda

Kako ne bi sve ostalo samo na zapisanim ciljevima na komadu papira koji spremimo u ladicu i zaboravimo na njega, pa čak ni na vizualnom prikazu sa slikama, posljednje što radim je kreiranje battle boarda. Koncept battle board preuzela sam od high performance coacha Brendona Burcharda i prilagodila ga sebi.

Battle board uključuje mjesečno planiranje konkretnih akcija koje trebam poduzeti želim li ostvariti svoje ciljeve. Radim ga za naredna 4 mjeseca, nakon čega ponavljam postupak i pišem nove akcije. Battle board također bi trebao stajati na vidljivom mjestu (najbolje u uredu ili radnoj sobi) kako bi se svakodnevno mogao/la prisjetiti na čemu ti treba biti glavni fokus u tom mjesecu kao i koja je šira slika tvojih svakodnevnih akcija. Odnosno, zašto radiš to što radiš i kako ti to doprinosi dugoročno.

Naravno, život ne funkcionira po principu planova i to-do lista u rokovniku, što znači da se život događa i neovisno o našim planovima. Važno je zadržati fleksibilnost, ali isto tako uvijek se vratiti na put koji nas vodi tamo gdje želimo stići. Battle board trebao bi ti povećati produktivnost i olakšati život jer sadrži prikaz glavnih akcija koje trebaš poduzeti pa ne gubiš vrijeme na nebitne stvari i razmišljanje što iduće napraviti.

No, moj osobni stav je da se ne treba previše opterećivati ako iz bilo kojeg razloga ne uspijemo odraditi to što smo sebi zadali u točno određenom roku. Dobro je raditi mjesečnu analizu ostvarenih zadataka i ciljeva te se nagraditi za sve postignuto. Ono što nismo ostvarili u tom mjesecu, a važno nam je, prebacimo za početak idućeg mjeseca i zaista se potrudimo to ostvariti prvom prilikom.

Nadam se da sam te ovim tekstom potaknula na planiranje 2022. godine i da ćeš svjesno kreirati svoj život naredne godine.