Malim koracima do velikih rezultata

Iako bismo mi to ponekad željeli, neke stvari ipak se ne događaju preko noći. Često je za „uspjeh preko noći“ potrebno puno „neuspjeha preko dana“. Točnije, potrebno je puno sitnih koraka prema cilju, puno svakodnevnih malih navika, puno malih pobjeda i još više neuspjelih pokušaja. Ako lako izgubiš motivaciju, bojiš se neuspjeha ili očekuješ brze rezultate, ovo je tekst za tebe.

Radi na svom mindsetu

Uspješni ljudi nisu uspješni jer imaju više znanja, bolje životne okolnosti ili sreće u životu. Uspješni su jer ne odustaju od svojih ciljeva unatoč neprilikama koje im se nađu na putu. Drugim riječima, ne dozvoljavaju svojim sabotirajućim mislima i strahu od neuspjeha da ih spriječi u ostvarivanju željenih rezultata. Isto tako, znaju da je neuspjeh samo pokazatelj onoga što ne funkcionira i što treba napraviti drugačije – ako plan A nije uspio, ne znači da je cilj nedostižan – znači samo da trebaš bolji plan.

Ovo je odlika growth mindseta koji sam spominjala u tekstu 5 ključnih benefita rada na sebi. Način razmišljanja uvelike utječe na to kako percipiramo sebe i svijet oko nas, a growth mindset omogućuje ti, između ostalog, da vidiš širu sliku svojih trenutnih mogućnosti i da sve neprilike pretvoriš u nove prilike. Osvijesti što za tebe znači neuspjeh i napravi plan B.

Zamijeni misli s akcijom

Umjesto gubljenja vremena na razmišljanje kako još uvijek nisi tamo gdje želiš biti, usredotoči se na ono što trebaš poduzeti da tamo stigneš. Umjesto stajanja u mjestu jer još ima toliko toga što trebaš naučiti, pokušaj vidjeti što možeš napraviti sa znanjem koje imaš u ovom trenutku. Zamisli gdje ćeš biti za mjesec dana ako svaki dan dosljedno napraviš jedan mali korak prema svom cilju. Ili, zamisli da si za mjesec dana i dalje na istom mjestu kao sad samo zato što nisi ni pokušao/la. Koji scenarij te više motivira da kreneš u akciju? Koju sitnu pozitivnu promjenu možeš uvesti u svoju svakodnevicu? Što možeš napraviti već danas da budeš bliže svom cilju?

Osvijesti moć kumulativnog efekta

Nemoj zanemariti moć kumulativnog efekta malih koraka i poboljšanja od 1 % koje je James Clear odlično objasnio u knjizi Atomske navike i koju ti od srca preporučujem da pročitaš, a nakon toga i primijeniš u praksi. Često zanemarujemo važnost malih uspjeha jer smatramo da nisu toliko značajni ili pak ne možemo odmah uočiti napredak. Kad ne vidimo odmah jasan rezultat, čini nam se da do rezultata nikad neće ni doći. Time gubimo interes i motivaciju pa prerano odustajemo.

Zato James Clear ukazuje na moć koju imaju mala poboljšanja. Ako svaki dan postigneš poboljšanje od 1 % u  nečemu što ti je važno (bilo da je riječ o usvajanju nove navike ili postizanju velikog cilja), kroz godinu dana možeš očekivati značajan napredak. Ključ je u dosljednosti i kumulativnom efektu malih navika – sitnih promjena iz dana u dan koje nas dovedu do većih rezultata. Zapamti, sve se računa. 🙂