Moć osobne vizije

Jeste li kad razmišljali o tome koji je vaš životni put ili vaša svrha? Kako želite živjeti, čime se želite baviti – kakav trag želite ostaviti za sobom? Što vam je važno? Po čemu želite biti zapamćeni? Ova pitanja ključna su u definiranju osobne vizije – onoga tko želite biti i život kakav želite živjeti.

Osobna vizija

Postavljanje osobne vizije važan je element razvijanja samosvijesti o čemu sam pisala u prethodnom tekstu (pročitajte ga ovdje). Želimo li živjeti svjesno i maksimalno iskoristiti vrijeme koje imamo na raspolaganju u životu, trebamo definirati svoju osobnu viziju. To ne znači da nam životni plan mora biti razrađen u detalje, ali važno je odrediti smjer kojim želimo ići.

Ne treba ti karta za život s detaljnim uputama. Treba ti kompas i određeni smjer koji želiš pratiti.

Kao i sa svim ostalim planovima, tako je i s planiranjem osobne vizije. Dio puta ide po planu kako smo zamislili, a preostali dio puta se snalazimo i prilagođavamo novonastalim situacijama. Taj proces ne možemo izbjeći. Koliko god dobro isplanirali nešto, uvijek će doći do nepredviđenih okolnosti, prepreka i novih situacija koje nismo mogli isplanirati unaprijed. Međutim, to nas ne bi trebalo spriječiti da planiramo važne stvari u životu.

Zamislite dva scenarija. U prvom nemate apsolutno nikakav plan ni smjer kojim želite ići pa se cijelo vrijeme prilagođavate svemu što se događa oko vas. Drugim riječima, kako vjetar puše, tako se i vi okrećete. Ne znate gdje ste krenuli, kako do tamo doći ni zašto vam je važno da se uopće krećete u nekom smjeru.

U drugom scenariju odredili ste kojim smjerom želite ići i znate zašto ste odabrali upravo taj smjer. Odnosno jasno vam je što to za vas znači i zašto vam je to važno. Iako nemate detaljan plan puta, odlučili ste u kojem pravcu se trebate kretati. Pa i onda kad odlutate s puta, uvijek se znate vratiti na onaj pravi koji ste sami odredili. Što mislite, u kojem scenariju ćete brže i lakše stići do svog odredišta?

Nema ispravnog puta. Ispravan put je onaj koji vi sami odaberete za sebe. Put koji je u skladu s vašim vrijednostima, željama i ciljevima. Ako želite definirati svoju osobnu viziju, nastavite čitati.

Kako odrediti osobnu viziju?

Predlažem da izdvojite vrijeme kada ćete moći u miru i tišini biti sami sa svojim mislima. Pratite vaše misli i osjećaje koji vam se javljaju uz njih. Razmislite o tome što vam je važno u životu. Kakva osoba biste željeli biti? Što biste silno željeli postići? Čime biste se željeli baviti i koju vrijednost želite pružiti drugima? Po čemu želite da vas ljudi pamte? Što biste željeli da se priča o vama? Kakav trag želite ostaviti u svijetu? Uz odgovore na ova pitanja, razmišljajte o konkretnim akcijama koje trebate činiti kako biste živjeli svoju viziju.

Posvetite onoliko vremena koliko osjećate da vam je potrebno kako biste što jasnije mogli odrediti osobnu viziju. Ako vam je tako lakše, možete zapisivati misli i osjećaje koji vam se javljaju kad razmišljate o svojoj viziji. Nakon toga, pokušajte u jednoj do tri rečenice definirati koja je vaša osobna vizija i napisati na komad papira. Kad ste to učinili, predlažem da stavite taj papir na vidljivo mjesto. Tamo gdje ćete se svaki dan moći podsjetiti kakav život želite živjeti, a onda će i vaše akcije svakim danom biti sve više u skladu s vašom vizijom.