Što je samosvijest i kako ju možemo razvijati?

Samosvijest ili svijest o sebi je sposobnost da vidimo sebe kakvi uistinu jesmo, što je važno kako u privatnom, tako i u poslovnom životu. Razvijanje samosvijesti prvi je korak ako želimo unaprijediti svoju emocionalnu inteligenciju, graditi dobar odnos sa sobom i drugim ljudima te postići uspjeh koji je u skladu s nama i našim vrijednostima.

Prema mišljenju Daniela Golemana, psihologa koji je popularizirao pojam „emocionalna inteligencija“, za 20 % uspjeha zaslužan je kvocijent inteligencije (IQ), a ostalih 80 % uspjeha odnosi se na emocionalnu inteligenciju (EQ). Iako na kvocijent inteligencije imamo vrlo mali utjecaj, emocionalnu inteligenciju možemo razvijati. Za početak, potrebno je razmisliti o sebi.

Ako želimo raditi na sebi i razvijati svijest o sebi, prvo pitanje koje si postavljamo je „Tko sam ja?“. Imati visoku samosvijest znači da ono kako JA vidim sebe otprilike odgovara onome kako DRUGI vide mene (o ovome je također pisao sociolog i filozof George Herbert Mead u poznatom djelu Um, osoba i društvo). Osobe koje imaju visoko razvijenu samosvijest:

 • mogu prepoznati svoje osjećaje u trenutku kad se oni pojave,
 • razumiju svoje emocije i svoje reakcije na njih,
 • znaju koje su njihove stvarne sposobnosti, potencijali, prednosti, slabosti i ograničenja,
 • imaju realnu sliku o sebi i svjesne su svoje vrijednosti.

Zahvaljujući tome:

 • lakše definiraju svoju viziju i put kojim žele ići,
 • lakše definiraju svoje želje i ciljeve,
 • ostvaruju svoje ciljeve s više lakoće jer su njihovi ciljevi u skladu s njihovim sposobnostima,
 • bolje razumiju sebe,
 • bolje upravljaju sobom (svojim emocijama i ponašanjem),
 • donose bolje odluke za sebe (od privatnih odluka poput odabira partnera pa do poslovnih odluka poput odabira zanimanja).

Kako možemo raditi na razvijanju samosvijesti? Prije svega, potrebno je upoznati sebe i podići razinu svjesnosti općenito, u svakodnevnom životu. Većina ljudi polusvjesno prolazi kroz dan, ne razmišljajući kako se u tom trenutku osjećaju, što žele, kako se odnose prema drugima i slično.

Pokušajte nekoliko dana pratiti kako se osjećate u određenim situacijama, kakve su vaše reakcije u komunikaciji s drugim ljudima, kako provodite svoj dan, koje aktivnosti vas vesele, što vam stvara stres… Ako želite da ova vježba ima potpuni učinak, svakodnevno zapisujte sve što osjećate, razmišljate i kako se ponašate. Prisutnost u trenutku, prakticiranje mindfulnessa (o kojem sam pisala u tekstu „Kako ublažiti stres?“) odlična je vježba kojom možemo bolje upoznati sebe i biti u kontaktu sa sobom.

Nadalje, osvijestite koje su vaše prednosti i slabosti – koje sve prilike vas čekaju ako ćete pametno koristiti svoje prednosti i kako možete, uz rad na svojim slabostima, izbjeći eventualna ograničenja ili prijetnje. To je SWOT analiza (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) koja se koristi za strateško planiranje, planiranje projekata, poslovno planiranje, ali i kao metoda u osobnom razvoju. Kao vježbu možete na list papira ispisati koje su vaše osobne snage, slabosti (prostor za napredak), prilike i prijetnje.

Također, možete zamoliti nekoliko vama bliskih osoba koje vas dobro poznaju da vam pomogu u tome – neka vam kažu kako vas oni vide, koje snage i slabosti primjećuju na vama. Osim što ovom vježbom radimo na osvještavanju vlastitih prednosti i slabosti što nam omogućuje stjecanje realne slike o sebi, također radimo odličnu podlogu koja nam može pomoći u odabiru pravog zanimanja za nas. Otkrivamo kako možemo iskoristiti svoje glavne prednosti i gdje je naš prostor za napredak.

Uz to, možete napraviti i mapu svoju prednosti koja uključuje znanje, vještine, talente i iskustvo. Predlažem da na list papira napišete koja su vaša znanja, vještine, talenti i iskustvo te da zatim pronađete dodirne točke u kojima se spajaju ta 4 ključna elementa. Razmislite o tome kako ih možete što bolje međusobno povezati. Ova vježba pomaže nam da jasno sagledamo sve ono što znamo i u čemu smo dobri. Upravo na tome možemo graditi i svoj poslovni put.

Ovo su samo neke od tehnika kojima možemo raditi na razvoju samosvijesti, a ako za početak primijeniš samo jednu od njih u praksi, vjerujem da ćeš vidjeti rezultate. 🙂

1 Comment

 1. […] važan je element razvijanja samosvijesti o čemu sam pisala u prethodnom tekstu (pročitajte ga ovdje). Želimo li živjeti svjesno i maksimalno iskoristiti vrijeme koje imamo na raspolaganju u […]

Comments are closed.