Ja sam Dunja Horvat, sociologinja, coach i trener za osobni razvoj i komunikaciju. Moja velika strast je osnaživanje i podrška ljudima da upoznaju i zavole sebe, aktiviraju svoje potencijale i razvijaju vještine koje će im pomoći da žive život kakav uistinu žele – u skladu sa svojim vrijednostima, zadovoljno, ispunjeno i ostvareno.

Radom na sebi dajemo si mogućnost stvaranja boljeg života za sebe i svoje okruženje, kao i za ostvarivanje privatnih i poslovnih ciljeva u kojima prepoznajemo svoju svrhu i doprinos. Naši talenti dani su nam s razlogom, a mi imamo priliku (o)živjeti ih. Vjerujem da svatko od nas u sebi nosi jedinstveni set potencijala zahvaljujući kojima možemo svijetu pružiti ono najbolje od sebe i pritom uživati u tome. To uvjerenje aktivno živim i kroz svoj rad pomažem drugima da čine isto. U radu koristim različite tehnike coachinga, pozitivne psihologije, osobnog razvoja i neurolingvističkog programiranja.

Kako je krenula moja priča?

Interes za teme osobnog razvoja počeo je još za vrijeme srednjoškolskih dana, a o njima sam u početku učila iz knjiga, YouTube videa, podcasta i ostalog dostupnog online sadržaja. Oduvijek su me zanimale društvene znanosti, ljudi i odnosi među njima. Tako sam upisala studij sociologije koji mi je omogućio dubinsko razumijevanje društvenih tema i važnih životnih pitanja koja su dio naše svakodnevice.

Na samom studiju usmjeravala sam svoje područje interesa prema povezivanju sociološkog pristupa s temama iz osobnog razvoja. Pisala sam radove o pojmu samopomoći u suvremenom društvu, o važnosti učenja sociologije u srednjoj školi s naglaskom na razvoj kritičkog promišljanja i o coachingu kao dijelu cjeloživotnog obrazovanja. Tijekom studija kroz različite volonterske aktivnosti i studentske poslove jačala sam svoje komunikacijske, prezentacijske i ostale socijalne vještine uz iskustvena znanja i primjenu u praksi.

Svoj završni rad o važnosti učenja sociologije imala sam prilike predstaviti na konferenciji „Suvremene teme u odgoju i obrazovanju“ na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomski rad uspješno sam obranila na temu „Stavovi studenata o upoznatosti s metodama coachinga i o coachingu kao dijelu cjeloživotnog obrazovanja.“ Također, bila sam među 10 % najuspješnijih studenata na studiju i kao takva dobitnica stipendije za izvrsnost, a sve to rezultiralo je diplomom iz znanstvenog smjera sociologije s najvišim pohvalama.

Zahvaljujući upoznavanju sebe kroz istraživanje tema iz osobnog razvoja već po završetku studija znala sam da se želim baviti coachingom i edukacijom pa sam svoju karijeru od početka krenula razvijati upravo u tom smjeru. Cilj mi je rasti i napredovati kao osoba, ali i kao stručnjak u svojoj profesiji. Smatram da jedino tako mogu svojim klijentima omogućiti kvalitetan i stručan pristup. Svoje daljnje obrazovanje nastavila sam stručnim edukacijama u Partus Akademiji gdje sam tijekom dvije godine stekla međunarodno priznate certifikate: New Code Leadership coach, NLP practicioner, NLP Master Practicioner, Grupni i timski coach.

Cjeloživotno učenje i osobni razvoj moje su velike vrijednosti stoga kontinuirano nadograđujem svoje znanje pohađajući seminare, konferencije, radionice i edukacijske programe. Osim toga, važan mi je doprinos profesiji coachinga za koju vjerujem da je izuzetno vrijedna, ali još uvijek nedovoljno prepoznata u našim krajevima. Članica sam i suradnica Hrvatske udruge za coaching koja teži educiranju javnosti o dobrobitima coachinga, građenju standarda struke u skladu sa svjetskim trendovima i etičkim kodeksom. Također, članica sam i volonterka EMCC Hrvatska (Europski savjet za mentorstvo i coaching).

Što je posebno u mom radu s klijentima?

Poznavanje i razumijevanje utjecaja koji društvo uz kulturu, religiju i socijalizaciju općenito ima na stavove, djelovanja i ponašanje pojedinca danas mi uvelike pomaže u radu s klijentima. Jednako kao što društvo oblikuje pojedinca, tako i pojedinac svojima akcijama oblikuje društvo. Spoj razumijevanja širine koju mi omogućuju stručna znanja iz sociologije i usmjerenosti na psihološke procese pojedinca o kojima sam učila na coaching edukacijama pružaju mi cjeloviti, jedinstveni i interdisciplinarni pristup svakom klijentu. Uz osjećaj razumijevanja, podršku i primjenu coaching tehnika klijenti uspješno mogu ostvarivati svoje rezultate.

Također, aktivno podržavam žensko poduzetništvo članstvom i sudjelovanjem u zajednici Be Your Own Boss – grupa za poduzetne žene za čiji portal redovito pišem tekstove u rubrici Osobni razvoj i održavam radionice. Uz to sam članica Kluba poslovnih žena ALFA koja potiče osnaživanje žena u poslovnom svijetu.

Obratite mi se s povjerenjem na mail adresu: info@dunjahorvat.com.